Новини

Информирайте се за новините около фурната на Cipollini

Дори най-добрата пица има нужда от компания!

Всеки месец се стремим да Ви предлагаме различни качествени и прецизно подбрани вина, а сега Ви представяме и обновеният ни алкохолен лист.

Всеки месец се стремим да Ви предлагаме различни качествени и прецизно подбрани вина, а сега Ви представяме и обновения ни алкохолен лист. Във Forno Cipollini вярваме, че вкусната италианска пица и традицията на Тоскана вървят ръка за ръка с чаша хубаво вино на обяд!

И тъй като ресторантът ни е събирателно място на модерните хора, на космополитите, които са пътували и познават вкуса на разнообразието, главни действащи лица в подобора на вина са Италия, Испания, Франция, Португалия, Чили, Южна Африка, Нова Зеландия и разбира се, България.

Освен това ще откриете и разнообразие от други видове алкохол. За всеки вкус по нещо!

Заповядайте да изберете сами и да се насладите на италианска кухня и чаша ароматно вино (а защо не и бутилка).

Очакваме Ви на:

☎ +359 88 777-8464 | ул. Оборище 36A, София| Пон-Нед: 12:00-23:00
––––––––––
☎ +359 87 723-3032| ул. Христо Смирненски 48, София| Пон-Нед: 12:00-23:00

А съвсем скоро и на новото място!

Вино на месеца: април

Пролетта дойде, слънчевите лъчи са все по-приветливи и все повече мислим за топлите вечери с приятна компания навън! Какво по-хубаво от вдъхновяващи разговори с чаша качествено вино в ръка! За да допълним удоволствието Ви, този месец отново подбрахме специално вино за Вас!

Елате във Forno Cippolini и можете да опитате  Le Photographe Rosе’ 2015 и Minkov Brothers Syrah’ 2013.

☎  Резервирайте маса сега: +359877233032

Ето и подробностите:

Le Photographe Rosе’ 2015 | 750 мл

  le-photograph1

Цвят: Красив, нежен, бледо розов.

 
Аромат: Свеж, доминиран от нюанси на
дива ягода и минерали.

 
Вкус: Лек, с фина структура, приятна
свежест и усещане за минералност, с
елегантен и освежаващ финал.

 
Цена: 29.00 лв.

 

Minkov Brothers Syrah’ 2013 | 750 мл

minkov-brothers-syrah-tr

Цвят: Гранатов и наситен, с красиви
отблясъци.

 
Аромат: Богат със зрял характер,
доминиран от сочна зряла вишна „конфи” и
свежи нотки на млени пипери. Във вкусовия
аромат се прибавят акценти шоколад,
карамел, подправки и ванилия.

 
Вкус: Много хармоничен и балансиран, с
усещане за сочност, приятна свежест и
меки, зрели танини, с дълъг, плодов и сочен
финал.

 
Цена: 29.00 лв.

☎ Резервирайте маса сега:  +359 87 723-3032

Вино на месеца: март

Март месец винаги е месец на изненадите – никога не се знае какъв ще е денят! Дъждовен, ветровит, слънчев или мразовит, той винаги е специален със специално подбрано вино! Защото виното е хармония между творенията на природата и човешкия труд, между минало и настояще…

Този месец във Forno Cippolini сме подбрали за Вас два вида от избата на Katarzyna Estate.

☎  Резервирайте маса сега: +359877233032

Ето и подробностите:

Katarzyna Estate се намира в един от най-благодатните райони за отглеждане на лозя в България и Европа.

Вече повече от 9 години в Katarzyna Estate създават вина, в които влагат много желание и любов. Именно затова марките в портфолио им са образец със своите безспорни качества и поставят България в нова светлина на световната винена карта.

Избата е позиционирана в най-южната част на България, на 2 км от с. Мезек и на около 7 км от Свиленград, в подножието на Източните Родопи. Девствената природа, запазена от човешка дейност през последните десетилетия, разнообразието на почвите, прецизната селекция на международни и местни сортове, съчетани с отдадеността на най-добрите български енолози, са гаранция за създаването на вина с голям потенциал, конкуриращи се със световните винени образци.

Ето и нашите предложения:

Le-Rose

le-rose-katarzyna

Цвят: светлорозов

Характеристики:  Ароматът е хармония от свежи плодови нотки, череша и  деликатно напомняне за току що откъснато зърно грозде. Вкусът на виното напомня на приятен морски бриз- баланс, елегантност, приятна свежест, много добра дължина и впечатляващ вкусов аромат.

ЦЕНА: 29 лв.

 

 

 

 

katarzina-syrah

Syrah EXCLUSIVEMENT 2013

Цвят: плътен, тъмно пурпурен цвят с виолетови отблясъци.

ЦЕНА: 29 лв.

 

 

Заповядайте да опитате специалните вина за месец март! Подарете си хармония и…удоволствие!

☎ Резервирайте маса сега:  +359877233032

 

Вино на месеца: февруари

В месеца на виното, виното на месеца във Forno Cipollini е наистина специално. Избрахме внимателно две вина на българската изба Шато Копса. Спряхме се точно на тази винарна, понеже съчетава уникална комбинация от исторически дух, отношение към гроздето и виното и фамилна традиция. Всичко това ни напомня за Тоскана и съвсем естествено се вписва в духа на Forno Cipollini.

☎  Резервирайте маса сега: +359877233032

Ето и подробностите:

Шато Копса е семейна винарна изба. Внушителната елегантна постройка на замъка се извисява на хълм сред техните лозя, където, в естествени условия под земята, е избата за отлежаване. Собствените насаждения са 50 хектара, разделени между пет сорта грозде – уникалният за България Червен Мискет, Мускат Отонел, Шардоне, Мерло и Каберне Совиньон.

wine of the month

Лозовите масиви са разположени в подножието на Стара Планина върху добре дренирани почви. Повечето от лозята са на над 30 годишна възраст. Добивът на плод се контролира чрез подрязване на лозите и зелена беритба. Гроздоберът започва в края на септември и продължава до края на октомври в очакване на пълното узряване на всеки отделен сорт грозде. Всеки грозд за създаването на класните вина е откъснат на ръка в ранните утринни часове, което гарантира запазването на интензивните аромати и вкусове на плода.

ZEYLA - Cuvee Rouge - FORNO CIPOLLINIКЮВЕ РУЖ

Цвят: Плътен, рубинено червен

Алкохол: 14%

Да се сервира: 16 – 18°С

Дегустационни бележки: За създаването на това вино са селектирани най-добрите барици със сортовете мерло и каберне совиньон. Виното е било в контакт с американски и френски дъб за период от около 12 месеца. В резултат на контакта с американски и френски дъб, носът е интензивен с нотки на червени и черни горски плодове, сушено месо, кожа. Тялото е обло с меки танини и пикантност на финала.

ЦЕНА: 36 лева

КАБЕРНЕ СОВИНЬОН „ЗЕЙЛА“ZEYLA - CABERNET - FORNO CIPOLLINI

Цвят: Рубинено червен с виолетови оттенъци

Алкохол: 14%

Да се сервира: 16 – 18°С

Дегустационни бележки: Виното отлежава 10 – 12 месеца в американски и френски барици. Дълбок, рубинено червен цвят с виолетови оттенъци.  Атрактивен нос на касис, къпина с нотки на пипери и шоколад. Във вкуса се усеща букет от зрели черни плодове. Добре интегриран вкус на дъб и меки танини.

ЦЕНА: 29 лева

☎ Резервирайте маса сега:  +359877233032

Вино на месеца: януари

Януари дойде и е време за нашето вино на месеца! Във Forno Cipollini на пл. Журналист ще се пие „Korten Wines”. Вината на „Korten” се произвеждат в бутикова изба „Кортен”, разположена в лозаро-винарския район “Тракийска низина”. Избата е известна с прилаганите методи на микровинификация и с емблематичните си червени вина. Тя разполага с най-модерните съоръжения от водещи световни производители, което позволява съчетаването на традициите с най-съвременните винарски практики в производството на висок клас бутикови вина.

Изба „Кортен” притежава база от 2300 американски и френски бъчви  – задължително условие във винификацията и производството на премиум вина, в които стареят партиди от различни реколти.

Ще можете да опитате два специално подбрани сорта: Кортен Сира 2013 и Кортен Гранд Винтидж 2013. Ето малко повече за тях:

Кортен, Сира 2013

korten-wines-syrah1-transp

Произход на гроздето: селектиран лозов масив

Гроздобер: 10.09.2013 г.

Отлежаване: 12 месеца в подбрани френски дъбови бъчви

Дата на бутилиране: 24.04. 2015 г.

Брой бутилки: 3 820

Награди: Best of Show| Bulgaria Red 2015|Pro Wein и Златен медал на Mundulus Vini 2015, Germany

ЦЕНА: 34.00 лв. (бутилка)

 

Кортен, Гранд Винтидж 2013

korten-wines-grand-vintage-transp

Произход на гроздето: селектиран лозов масив

Гроздобер: 10-29.09.2013 г.

Отлежаване: 14 месеца в подбрани френски дъбови бъчви

Дата на бутилиране: 11.02. 2015 г.

Брой бутилки: 3 510

ЦЕНА: 39 лв. (бутилка)

 ☎ Резервирайте маса сега:  +359 87 723-3032

Вино на месеца: декември

Този месец във Forno Cipollini на пл. Журналист ще се пие Le Photographe от прочутата в света българска изба „Братя Минкови“!

Сто различни фотографи пресъздават един момент по сто различни начина… и всеки поглед е уникален. Вдъхновени от фотографията вината от серията Le Photographe пречупват света през призмата на индивидуалността.

Направени от престижни сортове, вината от серията Le Photographe носят отличимост, характер и стил.

Избахме за Вас два топли сорта: Сира и Каберне фран. Ето какво можете да очаквате от тях:

 le photographe caberne francLe Photographe, Каберне фран:

  • Качествена категория: Защитено географско указание
  • Регион: Тракийска низина
  • Произход: собствени лозя в Карнобатския край
  • Тип: сухо червено вино
  • Цвят: красив, наситен рубинен цвят с блестящи оттенъци
  • Аромат: в аромата се долавят дискретни нюанси на пикантни подправки, придружаващи интензивни аромати на зрели черни горски плодове
  • Вкус: много елегантен, със сатенена структура, добре заоблен и с дълго въздействие. Завършва меко с дълъг ароматен финал, в който доминират зрели червени плодове
  • Отлежаване: виното е отлежавало 12 месеца в 225-литрови стари барици от френски и американски дъб, притежава потенциал да се развива в бутилка до 5 години
  • Температура на сервиране: 15 – 17°С
  • Сомелиерско предложение: пернат дивеч – фазани, яребици, червени печени меса на фурна, на скара или на барбекю, а ако избирате подходящо сирене, заложете на необработените пресовани сирена
  • Награди: Сребърен медал, Vinalies 2014

ЦЕНА: 29 лв. (бутилка)

 

 le photographe syrahLe Photographe, Сира:

  • Качествена категория: Защитено географско указание
  • Регион: Тракийска низина
  • Произход: собствени лозя в Карнобатския крайv
  • Тип: сухо червено вино
  • Цвят: дълбок, гранатов, с красиви отблясъци
  • Аромат: в аромата присъстват нюанси на шоколад, бекон и ликьор от вишна
  • Вкус: плътен със стегната структура, с изразена сочност и приятни пикантни леко зърнести танини. Финалът е изразителен и запомнящ се с дълъг и ароматен послевкус
  • Отлежаване: виното е отлежавало 12 месеца в 225-литрови стари барици от френски и американски дъб, притежава потенциал да се развива в бутилка до 5 години
  • Температура на сервиране: 15 – 17°С
  • Сомелиерско предложение: некомплексна храна от пилешко, свинско, заешко, пастети и сирена със сравнително ниска масленост. Пилешки шишчета със сини сливи, полу-твърди сирена – Гауда, Грюер
  • Награди: Златен медал Alliance du monde 2013; Златен медал, International Wine Contest 2015

ЦЕНА: 29 лв. (бутилка)

☎ Резервирайте маса сега:  +359 87 723-3032

Пица и още от Forno Cipollini за вкъщи през BGmenu

Знаем, че атмосферата във Forno Cipollini е незаменима и знаем, че тя е една от основните причини да идвате често при нас. Знаем обаче и че специалитетите на Кристиан Грасо са номер едно и всеки заслужава да може да си похапне дори и от вкъщи или офиса!

order Forno Cipollini from BGmenu

С радост ви съобщаваме, че вече може да поръчате от митологичните пици на Forno Cipollini вече и за вкъщи и офиса през BGmenu! Поръчката Ви ще потегли към Вас мигновено след като Кристиан Грасо се е уверил в безупречното ѝ качество. Можете да платите онлайн или на място.

Разгледате нашето меню и да поръчайте онлайн от този линк: http://goo.gl/jLH5Jt или през бутона BGmenu горе вдясно на сайта.

Ако пък Ви се излиза навън и искате да се почувствате като сред свои, ще очакваме Вас и цялата Ви компания на:

ул. Христо Смирненски 48, София, за резервации: ☎ +359 87 723-3032 и на

ул. Оборище 36A, София, за резервации: ☎ +359 88 777-8464

Работим всеки ден от 12:00 до 23:00. Следете във Фейсбук и обедните ни предложения в работните дни!

Вегетарианско (постно) меню

Вече повече от година Forno Cipollini на пл. Журналист предлага на всички Вас, които живеете и раборите в квартала свежо и хранително обедно меню.

От тази седмица обръщаме и специално внимание на онези, от Вас, които сте решили да спазвате постите до Коледа или пък да стоите далеч от месо и животински продукти за по-дълго.

В менюто на Forno Cipollini на пл. Журналист можете да откриете вегетариански (постни) италиански предложения през целия ден.

Менюто включва:

  • Вегетарианска пица със зеленчуци
  • Пене примавера с различни зеленчуци
  • Ризото с тиквички
  • Постен десерт

ВЕГАН / ПОСТНА ПИЦА ОТ Форно Чиполини

Разбира се, пълното меню на Forno Cipollini е на Ваше разположение по всяко време, а пиците ни са все така вкусни и по обяд!

Харесайте страницата на Forno Cipollini във Facebook, за да следите всеки ден какво сме Ви приготвили в пакета обедно меню!

Есента в Италия идва с маслини, дивеч и още!

 

Есента е един от най-вълнуващите сезони в Италия що се отнася до трапезата и онова, което се случва зад кулисите – в кухнята! Няколко са специалните поводи, които задържат кулинарите на Апенините по-дълго в кухнята. 

Берат се маслини

Маслини е отглеждат по  цялата територия на Италия, но най-голямо количество срещаме в Умбрия. Регионът често е нарича Сребърно море, заради ефекта, който се получава, когато бризът раздвижва клоните и листата на маслиновите дръвчета.

Маслините са ценни за човека още от древността. Твърди се, че най-старите контейнери за зехтин датират от 3500г. пр. Хр. Технологията по извличането му не се е променила съществени оттогава – маслините се пресоват, докато от тях излезе олиото, след което костилката и кожата се отстраняват.

Както при виното, ароматът на зехтина зависи от сорта маслини, от които се извлича, от климата, от метода на култивиране и от терена.

Отново, както и при виното, единственият начин да се оценят качествата на зехтина е чрез дегустация. И така, дойдохме си на думата. По това време на годината в Италия се тества зехтина. Приготвят се всички видове рецепти, които използват зехтин, а количеството храна, което се изяжда е напълно оправдано – все пак трябва да се тества реколтата!

Брускетите са едни от най-популярните антипасти, които използват основно зехтин. В същността си те са препечен хляб със зехтин (и чесън за аромат). Традиционно към основата се добавя пресен домат и босилек, но вариантите буквално са стотици: от микс от свежи зеленчуци със и без сирена  до разнообразни колбаси, сушени меса и дори пилешки дроб и сланина!

crostini negri

Ловният сезон е открит

Ловният сезон (la caccia) в Италия започва през септември и за повечето животински видове приключва през февруари, а за пойните птици – през март. Дивечът се счита за обществена собственост и е разрешен почти по цялата територия на страната. По официални данни, ловците наброяват около 800 000 души, основно от Тоскана и Сардиния.

Най-популярните обекти на ловците са глигани, зайци и птици, включително пойни птици, които в други държави са защитени видове. Това превръща тези животни и в особено често срещани в традиционните рецепти, които италианците си предават от поколение на поколение.

Тиква, кестени и още

Освен зехтин и дивеч, есента носи на италианската трапеза още тиква, гъби, кестени и трюфел. Рецептите зависят от района на Италия, в който се приготвят и най-вече от настроението и вдъхновението на Lo chef! Нашият съвет – експериментирайте!

Меги Джорджи и Кристиан Грассо ще Ви очакват във Форно Чиполини на пл. Журналист, където в момента специалните предложения включват пресни манатарки. По традиция в четвъртък il grande Грассо приготвя прясна риба, а в менюто в следващите седмици често ще срещате тиква, дивеч и кестени.

За резервации: +359 87 723-3032.

20151015_161816cmprsd

Не забравяйте, че можете да поръчате от Forno Cipollini - Журналист и за вкъщи през Foodpanda.

Работим всеки ден от 12:00 до 23:00. Следете във Фейсбук и обедните ни предложения в работните дни!

Прясна риба всеки четвъртък

Тази седмица поставяме началото на нова традиция. Всеки четвъртък Кристиан Грассо ще приготвя за Вас италиански специалитети от прясна риба.

Защо риба

Както знаете, основният екип на Forno Cipollini е почти изцяло съставен от тосканци. Точно така, ние не идваме от кое да е място в Италия, а точно от областта Тоскана. Нашите дядовци са от онези местни жители, които редовно са се отдавали на спокоен риболов в Тиренско море (част от средиземноморието). Затова и рибата традиционно присъства на трапезата в нашите семейства. Освен това, тя е лека храна, богата на хранителни вещества и изключително полезна.

Какво по-точно

Рибните специалитети всеки четвъртък ще бъдат различни. Ще ги съобразяваме с наличната риба за сезона и ще подбираме най-подходящата италианска рецепта. Все пак, онова, което можете да очаквате е, че в менюто ще присъстват поне:

  1. Супа от риба
  2. Паста с рибен сос
  3. Специалитет

italian fish soup

Кристиан споделя: „Тосканската кухня не е само печено говеждо и пица. Обичам малко популярните специалитети, на които ме е учил дядо ми. Имам поне дузина рецепти с риба, които нямам търпение да приготвя за жителите и гостите на София.“

Кристиян Грассо е потомствен готвач. Дядо му Микеле Грассо е бил главен готвач в кухнята на легендарният италиански комик Алигеро Носкезе и е предал богатия си опит на своя внук. Той от своя страна идва в България през 2013 и донася своя богат опит тук!

Очакваме ви всеки четвъртък на бул „Христо Смирненски“ 48. Телефон за резервации: +359 87 723-3032. Работим за Вас всеки де от 12 до 23 часа.

Следете нашата facebook страница за новини и актуална информация.